Portretfotografie: Licht, compositie en een beetje geluk.

Portretfotograaf

De kracht van een goede (portret)foto wordt bepaald door het gebruik van het (al dan niet aanwezige) licht en een interessante compositie. Als professioneel fotograaf moet je dus in staat zijn om onder alle lichtomstandigheden een geslaagde foto te maken.

Kennis van licht en beheersing er van is dan ook een onmisbare competentie voor een fotograaf. Voeg daar een interessante compositie aan toe en je hebt een geslaagde foto.

Dan is er nog een derde, meer ongrijpbare factor, waar je als fotograaf soms tegen aanloopt. En dat is geluk, een mazzeltje zeg maar.

Het leuke aan mijn werk is dat je vaak niet weet wie je voor de lens krijgt en waar je deze persoon vervolgens moet gaan fotograferen. Chagerijnig, vrolijk, dik en dun, in de kelder van een kantoortje of midden in het weiland. De afgelopen jaren heb ik de meest uiteenlopende personen op de meest uiteenlopende locaties mogen fotograferen.

Afgelopen week kreeg ik het verzoek een serie portretfoto’s te maken van de waarnemend burgemeester van een nabij gelegen gemeente.

Meteen bij zijn binnenkomst was het al duidelijk. Dit is een mazzeltje. Een charismatische, goed geklede man, die ook nog eens precies weet hoe hij zich moet presenteren voor de camera. Tel daarbij een locatie op met een mooi lijnenspel en een heerlijk licht dat door een grote glazen pui naar binnen komt en je hebt een geslaagde portretfoto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.