Het smoelenboek, FAQ voor de opdrachtgever.

Alle medewerkers een zakelijk portret. Hoe bereid je de fotoshoot voor?

Wat komt er kijken bij het organiseren van een fotoshoot voor het “smoelenboek”? Welke voorbereidingen moeten wij als organisatie treffen en wat kunnen wij van de fotograaf verwachten?
In dit artikel lees je de meest voorkomende vragen, die gesteld worden als er van alle medewerkers een zakelijke portretfoto moet worden gemaakt.

Hoeveel tijd moeten we plannen per medewerker?

Een strakke planning is essentieel bij het fotograferen van (grote) groepen medewerkers. Het advies is om per medewerker 10 minuten uit te trekken voor het maken van een portret. Deze tijd is in het algemeen voldoende om een serie foto’s te maken, deze te beoordelen en het beste beeld te selecteren.
Organiseer je een evenement, waarbij een groot aantal medewerkers, cliënten of andere doelgroep in relatief korte tijd moeten worden gefotografeerd, dan adviseren wij de selectie van de beelden over te laten aan de expertise van de fotograaf.

Kiezen wij zelf de portretfoto’s of doet de fotograaf dit?

Bij de meeste portretopdrachten werken wij met de “click & pickformule’. De foto’s, die we tijdens de fotoshoot maken, worden vrijwel direct getoond op een grote monitor. Zo zie je meteen of de foto’s aan je verwachtingen voldoen en kunnen we, indien nodig, bijsturen. Uit de getoonde serie portretfoto’s selecteer je vervolgens jouw favoriete beeld(en).

Er is iemand ziek en kan vandaag niet gefotografeerd worden. Wat nu?

Vervelend, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Bij fotoshoots die meerdere dagen beslaan, adviseren we wat extra tijd in te plannen voor collega’s die ziek waren, de afspraak zijn vergeten of een “bad hairday” hadden tijdens hun oorspronkelijke afspraak.
Ook is het mogelijk om op een later tijdstip nieuwe portretfoto’s te laten maken. Dat kan wederom bij jou in het bedrijf, maar ook in onze studio in Bergschenhoek (tegen Rotterdam aan).

Welke kleding moet ik dragen?

Uiteraard is de eerste vereiste dat je kleding draagt, waarin je je op je gemak voelt. Toch is niet alle kleding geschikt voor een goede zakelijke portretfoto. In het artikel “Kledingtips zakelijke portretfotografie” tref je een aantal nuttige tips, die ervoor zorgen dat jouw zakelijke portretfoto’s perfect worden.

Moeten we gebruik maken van een visagist?

Uiteraard staat het vrij om gebruik te maken van een visagist. Het is niet noodzakelijk, maar kan wel een mooier resultaat opleveren.
Hierbij hoef je niet te denken aan een complete make over, maar meer aan het wegwerken van plekjes, wallen etc.

Hoe groot moet de ruimte zijn waar de fotoshoot plaats vindt?

Ideaal is een ruimte van 5×5 meter of groter, maar kleiner is ook geen probleem. We hebben al menig gangetje, opberghok of hoekje in het magazijn omgebouwd tot fotostudio.

Er is geen/veel daglicht aanwezig in de ruimte. Is dat een probleem?

Omdat daglicht van minuut tot minuut verandert  is de kans groot dat er een inconsistente serie zakelijke portretten ontstaat.
In de meeste gevallen geven opdrachtgevers de voorkeur aan een serie portretfoto’s, waarbij iedereen op dezelfde manier belicht is. Daarom nemen wij zelf licht en achtergronden mee. Op deze manier creëren wij een consistente serie zakelijke portretten EN kunnen we op een later moment nieuwe foto’s maken met exact hetzelfde licht.

Wordt er gebruik gemaakt van Photoshop?

Ja zeker! Veel mensen denken bij Photoshop meteen aan extreme bewerking van de foto’s. Aan kilo’s die als sneeuw voor de zon verdwijnen en glad getrokken huiden doen we niet. Wij pakken het subtieler aan. De basis is uiteraard een goed uitgelichte foto, maar glimmende plekjes, pukkeltjes, sneetjes etc. kunnen de foto aardig ontsieren. Die worden dus vakkundig weggewerkt met een fris, natuurlijk ogende portret als eindresultaat.

Hoe lang duurt het voordat we de foto’s hebben?

In het algemeen ontvang je binnen een paar dagen na de fotoshoot alle geselecteerde beelden in hoge lage resolutie via wetransfer.

Welke kleur achtergrond moeten we kiezen?

Uiteraard bepaal je zelf welke kleur achtergrond wordt gebruikt. Wit en grijs zijn de meest gekozen kleuren. Onder andere omdat vrijwel alle kleuren kleding prima matchen met deze achtergrondkleuren. Maar de wereld houdt niet op bij wit en grijs. Het is mogelijk om jouw zakelijke portretfoto’s te voorzien van alle gewenste kleuren, maar ook een logo of foto op de achtergrond behoort tot de mogelijkheden.

Meer vragen?

Neem gerust contact op of plaats ze in de comments hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *