Het smoelenboek, FAQ voor de opdrachtgever.

Collage created using TurboCollage software from www.TurboCollage.com

Alle medewerkers op de foto. Hoe bereidt u de fotoshoot voor?

Wat komt er kijken bij het organiseren van een fotoshoot voor het “smoelenboek”? Welke voorbereidingen moeten wij als organisatie treffen en wat kunnen wij van de fotograaf verwachten?
In dit artikel leest u de meest voorkomende vragen, die gesteld worden als er van alle medewerkers een zakelijke portretfoto moet worden gemaakt.

Hoeveel tijd moeten we plannen per medewerker?

Een strakke planning is essentieel bij het fotograferen van (grote) groepen medewerkers. Het advies is om per medewerker 10 minuten uit te trekken voor het maken van een portret. Deze tijd is in het algemeen voldoende om een serie foto’s te maken, deze te beoordelen en het beste beeld te selecteren.
Organiseert u een evenement, waarbij een groot aantal medewerkers, cliënten of andere doelgroep in relatief korte tijd moeten worden gefotografeerd, dan adviseren wij de selectie van de beelden over te laten aan de expertise van de fotograaf.

Kiezen wij zelf de portretfoto’s of doet de fotograaf dit?

Bij de meeste portretopdrachten werken wij met de “click & pickformule’. De foto’s, die we tijdens de fotoshoot maken, worden vrijwel direct getoond op een grote monitor. Zo ziet u meteen of de foto’s aan uw verwachtingen voldoen en kunnen we, indien nodig, bijsturen. Uit de getoonde serie portretfoto’s selecteert u vervolgens uw favoriete beeld(en).

Er is iemand ziek en kan vandaag niet gefotografeerd worden. Wat nu?

Vervelend, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Bij fotoshoots die meerdere dagen beslaan, adviseren we wat extra tijd in te plannen voor collega’s die ziek waren, de afspraak zijn vergeten of een “bad hairday” hadden tijdens hun oorspronkelijke afspraak.
Ook is het mogelijk om op een later tijdstip nieuwe portretfoto’s te laten maken. Dat kan wederom bij u in het bedrijf, maar ook in onze studio in Bergschenhoek (tegen Rotterdam aan).

Welke kleding moet ik dragen?

Uiteraard is de eerste vereiste dat u kleding draagt, waarin u zich op uw gemak voelt. Toch is niet alle kleding geschikt voor een goede zakelijke portretfoto. In het artikel “Kledingtips zakelijke portretfotografie” treft u een aantal nuttige tips, die ervoor zorgen dat uw zakelijke portretfoto’s perfect worden.

Moeten we gebruik maken van een visagist?

Uiteraard staat het u vrij om gebruik te maken van een visagist. Het is niet noodzakelijk, maar kan wel een mooier resultaat opleveren.
Hierbij hoeft u niet te denken aan een complete make over, maar meer aan het wegwerken van plekjes, wallen etc.

Hoe groot moet de ruimte zijn waar de fotoshoot plaats vindt?

Ideaal is een ruimte van 5×5 meter of groter, maar kleiner is ook geen probleem. We hebben al menig gangetje, opberghok of hoekje in het magazijn omgebouwd tot fotostudio.

Er is geen/veel daglicht aanwezig in de ruimte. Is dat een probleem?

Omdat daglicht van minuut tot minuut verandert  is de kans groot dat er een inconsistente serie portretten ontstaat.
In de meeste gevallen geven opdrachtgevers de voorkeur aan een serie portretfoto’s, waarbij iedereen op dezelfde manier belicht is. Daarom nemen wij zelf licht en achtergronden mee. Op deze manier creëren wij een consistente serie zakelijke portretten EN kunnen we op een later moment nieuwe foto’s maken met exact hetzelfde licht.

Wordt er gebruik gemaakt van Photoshop?

Ja zeker! Veel mensen denken bij Photoshop meteen aan extreme bewerking van de foto’s. Aan kilo’s die als sneeuw voor de zon verdwijnen en glad getrokken huiden doen we niet. Wij pakken het subtieler aan. De basis is uiteraard een goed uitgelichte foto, maar glimmende plekjes, pukkeltjes, sneetjes etc. kunnen de foto aardig ontsieren. Die worden dus vakkundig weggewerkt met een fris, natuurlijk ogende portret als eindresultaat.

Hoe lang duurt het voordat we de foto’s hebben?

In het algemeen ontvangt u binnen een paar dagen na de fotoshoot alle geselecteerde beelden in hoge lage resolutie via wetransfer.

Welke kleur achtergrond moeten we kiezen?

Uiteraard bepaalt u zelf welke kleur achtergrond u gebruikt. Wit en grijs zijn de meest gekozen kleuren. Onder andere omdat vrijwel alle kleuren kleding prima matchen met deze achtergrondkleuren. Maar de wereld houdt niet op bij wit en grijs. Het is mogelijk om uw zakelijke portretfoto’s te voorzien van alle gewenste kleuren, maar ook een logo of foto op de achtergrond behoort tot de mogelijkheden.

Meer vragen?

Neem gerust contact op of plaats ze in de comments hieronder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *