Psycholoog of Fotograaf?

Dus je wilt professioneel voor de dag komen en hiervoor mooie zakelijke portretfoto’s laten maken? Je zoekt wat op Google en benadert een aantal fotografen. Even een fotootje maken en klaar is Kees. Hoe moeilijk kan het zijn?

Technische kennis

Bij het maken van een sterke zakelijke portretfoto komt meer kijken dan een druk op de knop van de camera.

Uiteraard is technische kennis van de fotograaf noodzakelijk. Iedere zichzelf respecterende fotograaf behoort een behoorlijke kennis te hebben van o.a. licht, camera-instellingen, compositie en nabewerking van de foto’s.
Aan de hand van het portfolio van de fotograaf kun je al een aardig idee krijgen van zijn/haar vaardigheden.

Beschikt de fotograaf niet over deze (basis)kennis, dan is de kans aanwezig dat je thuis komt met matige foto’s (om nog maar te zwijgen over ronduit slechte foto’s). En met matige portretfoto’s onderscheidt je je nu niet bepaald van je concurrentie.

De fotograaf als psycholoog

Je mag van een fotograaf op zijn minst verwachten dat deze in staat is om een technisch goede portretfoto te maken. Maar minstens zo belangrijk is de manier waarop de fotograaf met jou als model omgaat.
“Ik ben totaal niet fotogeniek!!!” “Ik houd niet op papier” “Ik sta altijd stom op de foto”. Zomaar een paar opmerkingen, die ik als portretfotograaf zeer regelmatig naar mijn hoofd krijg geslingerd.
Veel mensen denken oprecht dat ze nooit goed op de foto staan en dat heeft er vaak mee te maken dat portretfoto’s maken soms een ongemakkelijke bedoeling is.
Ik kan me goed voorstellen dat het onwennig is om gefotografeerd te worden. Zeker als dat in een studio gebeurt en je geen kant op kunt. Voor de meeste mensen is het nu eenmaal niet een dagelijkse bezigheid. Een portretfoto kan technisch 100% goed zijn, maar als je je niet 100% op je gemak voelt bij de fotograaf, dan zie je dat terug in de foto.
Als portretfotograaf vind ik het dan ook mijn taak om ervoor te zorgen dat je je volledig op je gemak voelt. Zo behaal je het mooiste resultaat en ga je de deur uit met een onderscheidende zakelijke portretfoto.

Fotograaf kiezen?

Sta je op het punt om met een fotograaf samen te gaan werken? Vaak wordt er niet verder gekeken dan de offerte en het portfolio, terwijl fotografie toch echt mensenwerk is.
Investeer in een gesprek met de fotograaf, voordat je de opdracht weggeeft en vraag je af of jij of je collega’s zich voldoende op hun gemak voelen bij deze persoon. Kortom; Kies een fotograaf die niet alleen technisch goed is, maar ook bij je organisatie past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *