Emiel Lops Fotografie - wat is de goede kant van mijn gezicht?

Wat is mijn goede kant?

Wat is de “goede” kant van mijn gezicht?

“Fotografeer mij maar van deze kant. Dat is namelijk mijn goede kant!”
Deze opmerking krijg ik met grote regelmaat naar mijn hoofd geslingerd als ik aan het werk ben. Iedereen wil zich van zijn/haar beste kant laten fotograferen, maar wat is nu eigenlijk je beste kant en bestaat er überhaupt zoiets als een goede of slechte kant?

Heb ik een “goede/slechte” kant?

Het antwoord op deze vraag draait allemaal om symmetrie. Heb je je ooit afgevraagd, wat een fotomodellen zo bijzonder maakt?
Naast lengte, postuur en uitstraling speelt een symmetrisch gezicht ook een heel belangrijke rol.
Waarom? Zodat het model altijd goed op de foto staat, ongeacht of zij nou links of rechts van de fotograaf staan.

Echter, niemand is 100% symmetrisch, dus zijn beide zijden van het gezicht nooit hetzelfde. Onbewust (en vaak ook bewust) hebben we een voorkeur voor een bepaalde kant van ons gezicht en vinden we dat onze “goede” kant.

Wat is mijn “goede” kant van mijn gezicht?

We hebben allemaal dus een voorkeur voor een bepaalde kant van ons gezicht. Vaak is dat onbewust, maar heel vaak ook bewust.
Een litteken, een moedervlek of een kleiner oog kan ervoor zorgen dat je deze kant van het gezicht je “mindere” kant vindt, maar dat is lang niet altijd het geval.

Hoe herken ik mijn “goede” kant van mijn gezicht?

Onderstaande foto toont mijn gezicht, maar dwars door de foto heb ik een lijn getrokken.

Als ik de ene helft van mijn gezicht kopieer en in spiegelbeeld aan de andere kant plak, ontstaat er een symmetrisch beeld van mij zelf.
Als ik dit voor beide zijden van mijn gezicht toepas, zie je duidelijke verschillen. De verschillen zitten hem vooral in de mond en in de ogen. Mijn voorkeur gaat uit naar eerste beeld. Als ik de ene helft van mijn gezicht kopieer en in spiegelbeeld aan de andere kant plak, ontstaat er een symmetrisch beeld van mij zelf.
Als ik dit voor beide zijden van mijn gezicht toepas, zie je duidelijke verschillen. De verschillen zitten hem vooral in de mond en in de ogen. Mijn voorkeur gaat uit naar eerste beeld. Bij het maken van portretfoto’s zijn dat onder meer de elementen waar ik op let. Ik ben namelijk van mening dat iedereen een warmere en een zakelijkere kant heeft. Afhankelijk van doel van de foto’s zal ik mij dus meer richten op een specifieke zijde van het gezicht.
Uiteraard binnen de grenzen van wat de klant wil!

Zelf je favoriete kant ontdekken?

Ben je benieuwd wat jouw favoriete kant is, maar beschik je niet over de photoshopskills om in je foto te knippen, spiegelen en plakken?
Neem een A4-tje en bedek afwisselend beide zijden van je gezicht. In de spiegel zie je vrijwel meteen wat jouw sterkste kant is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *