Van wie is de foto?

Van wie is die foto?

Je hebt een te gekke brandingcampagne bedacht voor jouw organisatie, bent op zoek gegaan naar een fotograaf en hebt deze nog gevonden ook.
De bedrijfsfoto’s zijn gemaakt, je bent helemaal tevreden en de campagne loopt dus…. Tijd om even te relaxen!
Je scrollt wat door je socials en ineens zie je een bekende foto. Sterker nog, het is de foto van die te gekke campagne, die JIJ hebt bedacht!
Er is alleen één probleem. De foto’s staan namelijk op de tijdlijn van jouw concurrent. Na wat speurwerk kom je erachter dat die creatieve bedrijfsfotograaf de foto’s (van jouw briljant bedachte campagne) doodleuk heeft doorverkocht aan de concurrent.
Dat varkentje ga je wel even wassen, dus boos bel je de fotograaf op. Jij hebt betaald voor de foto’s, dus zijn ze van jou…. Toch?

Auteursrecht

Hoewel bovenstaande situatie zich niet heel snel zal voordoen, is het goed om je te realiseren dat de foto’s, tenzij daar afspraken over zijn gemaakt, eigendom blijven van de fotograaf. Die heeft namelijk het auteursrecht op de foto.
Hoewel de foto’s in opdracht worden gemaakt, geeft de fotograaf in de meeste gevallen een gebruikslicentie af. Met deze licentie mag je voor een bepaalde tijd en onder voorwaarden gebruik maken van de foto’s. Jij hebt dus het recht om de foto’s te gebruiken, maar je wordt er geen eigenaar van. De fotograaf is eigenaar van de foto’s en mag in principe meerdere keren een licentie verkopen voor het gebruik van de foto’s.

Natuurlijk wil jij je onderscheiden met uniek beeld en wil je je foto’s niet bij de concurrent zien, dan kun je een exclusieve gebruikslicentie bedingen bij je fotograaf en soms zelfs de volledige rechten afkopen. Maak dus duidelijke afspraken met je fotograaf en voorkom vervelende verrassingen achteraf!

Bedrijfsfotografie en zakelijke portretfotografie

Emiel Lops Fotografie is jouw partner in bedrijfsfotografie en zakelijke portretfotografie in de regio Rotterdam.
Geïnteresseerd in mijn dienstverlening? Neem contact op en ik bespreek graag alle mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *