Gaat AI de fotograaf vervangen?

 

Gaat AI de professionele fotograaf vervangen?

Vorige week fotografeerde ik een event waar een futurist ging vertellen over de ontwikkeling van artificial intelligence en welke gevolgen dat voor ons zal hebben.
Allerlei slimme oplossingen en indrukwekkende ontwikkelingen passeerden de revue en ook het vak van fotograaf moest eraan geloven.

Een dure fotograaf is straks niet meer nodig

“Met AI creëer je in een handomdraai een foto van een lekkere hamburger, dus hoeven restaurants geen DURE fotograaf meer in te huren maar wordt de foto zo kant en klaar voor ze gemaakt.”, aldus de futurist.
Kennelijk had hij nog niet gehoord van stockfoto’s, want als jij geen fotograaf wilt inhuren kun je al jaren gewoon stockfoto’s kopen.
Fotomodellen zijn niet meer nodig, want AI genereert deze wel voor je. Dus kledingmerken hoeven geen dure fotograaf en geen dure modellen meer in te huren. En tot slot: Met je telefoon maak je wat foto’s van je producten en AI maakt er een prachtige productfoto, die je zo in je webshop kunt dumpen. Een fotograaf is straks helemaal niet meer nodig!
Het klinkt allemaal prachtig en inderdaad heeft AI een enorme impact en gaat er een heleboel veranderen. Ook ik gebruik AI in de nabewerking van mijn beelden en het scheelt echt een hoop tijd.

Maar zit iedereen wel te wachten op alleen maar AI gegenereerd beeld?

Photoshop

Een aantal jaar geleden gingen er stemmen op om modemagazines “photoshopvrij” te maken om te voorkomen dat de lezers onrealistische schoonheidsidealen gingen nastreven. En nog steeds is het “photoshopppen” van modellen regelmatig een punt van discussie.

En dat brengt mij tot de kern: AUTHENTICITEIT. Natuurlijk kan een restaurant de mooiste foto’s, al dan niet door AI gegenereerd, op zijn website tonen. Als het niet met de werkelijkheid overeenkomt, voel je je als klant toch behoorlijk in het pak genaaid? Er wordt jou een heerlijke maaltijd beloofd en dan wil je die ook voorgeschoteld krijgen toch?
Zo is het ook bij bij bedrijfsfotografie. Je wilt je klanten een zo reëel mogelijk, en hopelijk ook een heel positief, beeld van je organisatie laten zien. ECHTE situaties met ECHTE medewerkers, die jouw verhaal vertellen. Dat laat je toch niet over aan AI?

Ik ben ervan overtuigd dat AI enorm veel gaat veranderen en dat er nu nog maar een tipje van de sluier is gelicht, maar ik denk niet dat AI de professionele fotografie gaat wegvagen.

Over mij

Ik ben een fotograaf uit Rotterdam en heb mij gespecialiseerd in employer branding fotografie, bedrijfsfotografie en zakelijke portretfotografie.

Geïnteresseerd in mijn fotografie?

Neem gerust contact op en ik bespreek graag alle mogelijkheden met je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *