Productfotograaf

Wat kost een fotograaf?

Wat kost een fotograaf?

Wat is het uurtarief van een fotograaf? Waar moet ik rekening mee houden als ik een fotograaf boek? Welke extra kosten berekent een fotograaf? In dit artikel leest u welke vragen u de fotograaf kunt stellen om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

Wat is het uurtarief van een fotograaf?

Als professioneel fotograaf krijg ik de vraag vrijwel dagelijks: “Wat is uw uurtarief?”. Een volkomen legitieme vraag, maar het beantwoorden ervan is een stuk lastiger.
Natuurlijk zijn er zat voorbeelden te bedenken van situaties, waarbij een standaardtarief van toepassing is.
Een profielfoto in de studio maak ik bijvoorbeeld voor een vast bedrag, ongeacht wie er voor de lens verschijnt. Het wordt echter een ander verhaal als ik de vraag krijg of ik een bedrijfsreportage wil maken, producten kan fotograferen of een persmoment moet vastleggen.

6 vragen, die u de fotograaf kunt stellen om nare verrassingen te voorkomen

Om te voorkomen dat u achteraf met extra kosten wordt geconfronteerd, kunt u de volgende zaken bespreken voordat u met een fotograaf in zee gaat:

Hoe lang heeft de fotograaf nodig voor de opdracht?

De meeste opdrachtgevers hebben geen idee hoe veel tijd het kost om een goede foto te maken. Het gebeurt zelfs regelmatig dat een opdrachtgever mij belt en zelf al bepaald heeft hoe lang de opdracht mag duren. Bij een event is dat uiteraard geen enkel probleem, daar wordt immers een programma afgewerkt en binnen die tijd moet er een goed beeldverslag gemaakt worden. Maar ik heb al vaker het verzoek gekregen om in 1 uur 100 portretfoto’s te maken. Omgerekend zou ik dus 36 seconden per persoon hebben om een mooi portret te maken. Ik werk snel, maar zo snel werkt zelfs de allersnelste fotograaf niet.
Overleg dus van tevoren hoe lang de fotograaf nodig denkt te hebben voor het maken van de foto’s.

Is de nabewerking van de foto’s bij het uurtarief inbegrepen of wordt deze apart gefactureerd?

Elke zichzelf respecterende fotograaf levert de foto’s nabewerkt af. Sommige fotograferen kiezen er voor om nabewerking apart te factureren, terwijl anderen de nabewerking in het uurloon verrekenen. Ook kan de mate van nabewerking verschillen en moet er extra betaalt worden voor bijzondere verzoeken.
Sommige foto’s hebben nu eenmaal meer nabewerking nodig dan andere foto’s. Wilt u een productfoto op posterformaat afdrukken, dan zijn alle oneffenheden, stofjes en krasjes te zien. Deze zullen moeten worden weggewerkt en dat is een tijdrovende klus. Logisch dus dat dit extra kosten met zich meebrengt.

Hoeveel foto’s krijg ik geleverd?

Niet alleen is het belangrijk dat u weet hoeveel foto’s u (ongeveer) nodig heeft, maar ook is het belangrijk om te weten hoeveel foto’s u ontvangt. De ene fotograaf verwerkt een levering van alle foto’s in de offerte, terwijl een andere ervoor kan kiezen om een klein aantal foto’s (soms helemaal geen) te leveren en extra foto’s tegen een meerprijs te verkopen.

Rekent de fotograaf reistijd?

Dat de fotograaf een reiskostenvergoeding vraagt, is niet meer dan redelijk. Maar hoe zit het met de reistijd?
Ons werk speelt zich vaak op locatie af en het gebeurt vrij vaak dat ik langer in de auto zit, dan dat ik daadwerkelijk aan het fotograferen ben. In andere beroepsgroepen is het gebruikelijk om ook de reistijd te factureren. Houd er dus rekening mee dat ook uw fotograaf de reistijd kan factureren.

Worden er kosten in rekening gebracht als ik de opdracht annuleer?

Ook dit is afhankelijk van de afspraken, die u met de fotograaf maakt. Als er sprake is van overmacht, zal er in de meeste gevallen geen probleem zijn. Het wordt een heel ander verhaal als er drogredenen worden gegeven om de opdracht te annuleren. Bad-hairday, een enorme kater, een pukkel, slecht weer, etcetera. Alle excuses om een fotoshoot te annuleren heb ik voorbij horen komen.

Mag ik de foto’s voor alle doeleinden gebruiken?

Deze vraag klinkt wellicht vreemd, want de fotograaf maakt in uw opdracht foto’s en u verwacht wellicht dat de foto’s daarmee automatisch uw eigendom worden. Ondanks het feit dat u de fotograaf verzocht heeft de foto’s te maken, blijft deze eigenaar van de beelden. Hiermee heeft de fotograaf ook het recht om afspraken te maken omtrent het gebruik van de foto’s, de zogenaamde gebruikslicentie. Hiermee maakt u afspraken over het gebruik van de foto’s (website, print, billboards, etc.). U kunt zich voorstellen dat een foto, die in een landelijke campagne wordt gebruikt een andere waarde vertegenwoordigt dan een foto, die alleen op de website in klein formaat wordt gebruikt. Maak dus duidelijke afspraken met de fotograaf, zodat u achteraf geen onplezierige verrassingen krijgt.

Hoe lang duurt het voordat ik de foto’s heb?

Veel opdrachtgevers hebben geen flauw idee hoeveel tijd er nog kan gaan zitten in de nabewerking van de foto’s en verwachten soms dezelfde dag al de foto’s. De fotograaf kan extra kosten in rekening brengen als de beelden direct geleverd moeten worden. Sowieso is het goed om afspraken te maken over de levertijd van de foto’s, zodat beide partijen weten waar zij aan toe zijn.

Tarieven Emiel Lops Fotografie

In mijn tarieven ben ik volledig transparant en in de meeste gevallen zijn mijn vaste tarieven voor bedrijfsfotografie van toepassing. Om geen verrassingen achteraf te krijgen, bespreek ik altijd de tarieven voordat ik een opdracht aanneem.

Geïnteresseerd in mijn fotografie?

Neem contact op en ik bespreek graag de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *